Vasaloppet - 08.33.07 - 9 mil Sälen till Mora

Vasaloppet är en gammal anrik händelse som har anor långt bak i tiden. Det första loppet gick av stapeln för ungefär 500 år sedan (1520), då Gustav Vasa flydde från danske kungen Kristian den II. Flykten gick på skidor från Dalarna till Norge. 400 år senare, 1922, gick det andra loppet. Tiden var dryga sju timmar. Idag är de bästa nere på tider under 4 timmar.

Mitt lopp gick inte lika fort. Men tiden till trots så var det extremt roligt.

Förberedelser

Jag har alltid varit en person som gillat idrott och träning. Då tänker jag framför allt på lagsporter som fotboll och ishockey. I bland, när vädret i Västerås har tillåtit, har jag åkt en del skidor. Inga längre sträckor, max någon mil i sträck.

På grund av olika omständigheter slumpade det sig så att min flickvän (kategorin längdskidåkare) skadade sig innan loppet. Därmed fanns en ledig biljett och jag tog tillfället i akt att ställa upp. Jag investerade studiebidraget i nya skidor, pjäxor och stavar. Därefter hoppade jag på bussen med OK Landehof mot starten i Bergaby, Sälen. Spontant men ändå spännande!

Vi kom fram till Sälen efter ett par timmars bussresa. Väl där hämtade vi ut våra nummerlappar. Trots all min rutin hamnade jag i sista startgruppen. Den grupp där den stora massan startar. Att vänta var en halvtimmes köande innan fösta backen kunde börja bestigas (Vasaloppet tillämpar nämligen traditionsenligt masstart).

Loppet

Förberedelserna inför loppet började på lördagen. Vi tog oss till Mångsbodarna för att testa skidor och olika vallningskoncept. Vallning var, vad jag skulle komma att förstå, det största samtalsämnet under helgen.
Kallvalla, kliseter eller en blandning? Med min blandning hade jag en fin underfrysning vilket resulterade i rejäla mothugg. Ångesten växte: Med denna valla i morgon kommer det bli tufft! Bäst att vara på den säkra sidan och lägga på mer kallvalla (det skulle visa sig bli mycket bakhalt).

Jag vaknade på morgonen och började knöla ihop sovsäcken. Tanken slog mig att det skulle bli en jobbig dag. Utanför snöfall och 9 mil utan spår. Första backen tog som förvantat lång tid och var mycket jobbig. Därefter var det bara att staka på.

Resultat

Jag är nöjd med mitt resultat. Oseedad fick jag starta i sista led och åkte upp mig 3237 platser. Bortser man från första streckan är tiden också ganska bra. Nästa år blir det ett bättre startled!


Slutsats

Det gick bra. Jag fick helt klart mersmak och återkommer nästa år. Efter Vasaloppet bestämde jag mig för att göra en klassiker!